De geschiedenis van Steinway & Sons

Reeds decennialang is Steinway & Sons de maatstaf waar alle andere pianobouwers mee vergeleken worden. Het begon bij Henry E. Steinweg die in 1836 zijn eerste instrument bouwde. Na de migratie naar de VS, ontwikkelde Steinway talrijke patenten die bijzonder werden gesmaakt door pianisten wereldwijd. Ontdek hoe Steinway uitgroeide tot de meest iconische pianobouwer allertijden!

Steinway & Sons history header
Steinway kitchen piano

Piano's bouwen in de keuken

Het verhaal begint bij Heinrich Engelhard Steinweg. Zijn jeugd werd gekenmerkt door vele tragedies. Op 8-jarige leeftijd was hij als wees aangewezen op zichzelf om te overleven. In 1822 begon hij als schrijnwerker bij een orgelbouwer en ontdekte daar zijn passie voor muziek en instrumentenbouw. In 1836 bouwde hij zijn eerste instrument. Echter, in die tijd kon je alleen klavierbouwer worden als je lid was van een gilde. Daarom bouwde hij zijn eerste instrument in het geheim, in zijn keuken. Het instrument kreeg hierdoor de toepasselijke bijnaam “Kitchen piano”. In 2006 bouwde Piano’s Maene een replica van deze eerste piano. Het instrument was gebouwd volgens de Weense traditie. De afwerkingsgraad en de bouwkwaliteit van dit eerste instrument waren onmiddellijk van topniveau en vergelijkbaar met andere grote bouwers uit die regio en tijd.

Het slechte politieke klimaat in Duitsland en het lappendeken van verschillende regelgevingen in de Duitse regio’s deden Heinrich Engelhard besluiten om in 1850 samen met zijn vijf kinderen naar de Verenigde Staten te verhuizen. Op aanraden van vrienden wijzigde hij daar zijn naam van Steinweg naar Steinway. In de eerste drie jaar werkte Heinrich Engelhard, samen met zijn zoons, bij verschillende pianobouwers. In 1853 besloot hij zijn eigen instrumenten te gaan bouwen. Het bedrijf Steinway was geboren!

Steinway & Sons Patent

Een traditie van innovatie

Na het officiële startschot in de VS begon Steinway niet alleen met de bouw van piano’s, maar ook met het lanceren van talrijke patenten. Het motto van Heinrich Engelhard was dan ook niet voor niets: “to build the best piano possible”. Dit streven naar perfectie leidde tot de uitvinding van talloze technologische innovaties die de pianobouw voorgoed zouden veranderen.

In de 19de eeuw was het gebruikelijk voor pianobouwers om allerlei manieren te zoeken om hun piano’s te verbeteren. Steinway wist zich te onderscheiden door niet alleen de kwantiteit van zijn innovaties, maar ook, en vooral, door de kwaliteit ervan. Het bedrijf richtte zich niet enkel op de technische aspecten van de piano, maar ook op de muzikale eigenschappen, zoals de resonantie en het geluid. Theodore Steinway – de oudste zoon van Heinrich Engelhard – ontwikkelde in zijn eentje maar liefst 45 patenten en staat bekend als de meest innovatieve pianobouwer ooit! Onder zijn leiding werd de Steinway-piano verder geperfectioneerd, en zijn ideeën en ontwerpen vormen nog steeds de basis van de hedendaagse Steinway-instrumenten.

Tot op de dag van vandaag is het recept van Steinway de basis voor moderne piano’s, wat verklaart waarom zowel nieuwe als tweedehands instrumenten zo gewild zijn en hun waarde behouden. Het vakmanschap en de uitzonderlijke kwaliteit zorgen voor een unieke speelervaring en geluid, waarbij elke piano een investering is die zijn waarde behoudt.

Steinway Artist

98%

Om hun nieuwe piano’s bij het grote publiek kenbaar te maken, nam Steinway geregeld deel aan allerhande beurzen en tentoonstellingen. In 1855 wonnen ze de eerste prijs tijdens een beurs in New York en in 1862 eveneens de eerste prijs in Londen in competitie met de meest vooraanstaande bouwers in Europa. Deze overwinning werd in 1867 gevolgd door een eenzelfde succes op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Naar aanleiding van het grote succes in Europa werd in 1880 een tweede fabriek gebouwd in Hamburg. Tot op vandaag heeft Steinway productie in New York voor het Amerikaanse continent en voorziet de fabriek in Hamburg de instrumenten voor Europa en Azië.  

Volgens pianogrootheden zoals Franz Liszt, Anton Rubinstein, en andere pianogoden uit die tijd, heeft Steinway meer gedaan om de duurzaamheid, mechaniek en toonkwaliteit van hun instrumenten te bevorderen dan om het even welke andere fabrikant in Europa of Amerika. De artistieke voorkeur die artiesten hadden voor Steinway eind 19de en begin 20ste eeuw is er niet minder op geworden. Eerder het tegendeel: vandaag kiest 98% van de concertzalen en 95% van de professionele pianisten wereldwijd voor Steinway!

Zoals Sergei Rachmaninoff het zo treffend verwoordde: "Dear Mr. Steinway, I am very happy to have the opportunity of using your pianos for my concerts. I consider them to be perfect in every way."

Steinway today

Heden en toekomst

Hoewel Steinway het merendeel van de patenten in de 19de eeuw lanceerde, betekent dit zeker niet dat er in de 20ste en 21ste eeuw geen nieuwe innovaties meer volgden. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd bijvoorbeeld de hexagrip pinblock geïntroduceerd, wat de stabiliteit en toonkwaliteit van de piano aanzienlijk verbeterde. Meer recent hebben we innovaties gezien zoals het Dolce Pedal, de Harmonic Damper Setting en Spirio, een revolutionair systeem voor digitale pianospelers. Deze ontwikkelingen laten zien dat Steinway-piano’s nog steeds volgens traditionele technieken worden vervaardigd, maar dan met de nieuwste technologieën die de kwaliteit verder verbeteren. Lees meer in "De Steinway van vandaag: ze worden nog steeds gemaakt zoals vroeger... alleen beter!". 

 

Wilt u meer weten over de geschiedenis en de bouw van Steinway? Of bent u benieuwd naar de klank en speelervaring van een nieuwe Steinway? Kom dan vrijblijvend langs in onze Steinway Gallery. Hier vindt u ook een uitzonderlijk grote collectie historische instrumenten, waarvan veel speelbaar zijn. Vergelijk deze met andere pianobouwers en ontdek zelf wat een Steinway zo uniek maakt. U bent van harte welkom!

♭♩